LEF. 
Wat is dat eigenlijk?

Letterlijk betekent lef ‘de durf om iets gevaarlijks te doen’. In mijn optiek is deze betekenis ietwat bekrompen. Om iets te doen wat gevaarlijk is, dan heb je inderdaad een grote dosis met lef nodig. Uit een vliegtuig springen van 4km hoogte, tja dan heb je lef. Een vliegtuig doelbewust naar beneden laten storten is gevaarlijk, maar is het ook lef? Dan ben je wat mij betreft gewoon niet goed bij je hoofd.

Het concept lef is in mijn optiek veel breder. Lef heeft niets te maken met de durf iets gevaarlijks te doen. Lef heeft te maken met de durf om buiten je comfort zone te treden. Dit is voor iedereen spannend, maar dit hoeft niet gevaarlijk te zijn. Ik weet, voor de meeste mensen staan gevaarlijk en lef heel dicht naast elkaar.In de huidige samenleving vind ik dat nogal angstig. Gevaarlijk en lef in één zin. Op dit moment zie ik de wereld als een enorme chaoot die geen orde weet te hanteren in zijn eigen rotzooi. So what to do?

Het belangrijkste is om lef te tonen, niet alleen naar jezelf. Laat de rest van de wereld zien hoe jij buiten jouw comfort zone treed. Dan is het misschien wel even spannend, maar dat is uit het vliegtuig springen ook. Lef begint bij jezelf, niet bij de gevaarlijke dingen die je doet. Als een collega de discussie aangaat, vind ik dat lef. Iets wat zij normaal niet durft, doet ze toch. Dan heb je gewoon ballen van hier tot tokio. 

Comment